جدایی نادر از سیمین پلی از درد، ایمان، باورها و حقیقت در دو طبقه اجتماعی

 

هفتمین روز جشنواره فیلم فجر 22 بهمن ماه 1389: جدایی نادر از سیمین ساخته اصغر فرهادی

جدایی نادر از سیمین

نادر و سیمین در آستانه جدایی هستند، پدر نادر دچار آلزایمر است و ورود مرضیه، زنی که برای مراقبت و پرستاری از پیرمرد به منزل آنها می آید سبب اتفاقی دردناک می‌شود که زندگی همه را تحت الشعاع خود قرارمی‌دهد.

جدایی نادر از سیمین تصویری است تمام  قد از جامعه امروز ما و این بار فرهادی بین طبقه متوسط شهری با طبقه فرودست پلی از درد، ایمان، اعتقاد و حقیقت زده است. فیلمنامه بی‌نظیر و پر از جزییات، کارگردانی در خدمت اثر و دوست داشتنی با بازیهایی تاثیر گذار از اندک نقاط قوت این فیلم است که در یادداشت‌های کوتاه فجر نمی‌گنجد.

 

 

در تازه‌ترین اثر انسان‌ها برای زندگی می‌جنگند و در این مبارزه تا انتهای زیر پا گذاشتن اخلاقیات پیش می‌روند تو گویی هدف وسیله را توجیه می‌کند. این فیلم نقد روزمرگی آدم‌های درهم است، کارگردان مولف عصر ما در ادامه آثارش این بار نزدیک‌تر از همیشه زندگی را بدون ذره‌ای تغییر به تصویر می‌کشد.

 

زنی که کارش در بیرون منزل را از شوهرش مخفی می‌کند، پدری که دخترش را به دروغ وا می‌دارد، زنی که به دروغ قسم می خورد....جدایی نادر از سیمین روایتگر زندگی است و این فیلمساز بزگ سیمای ایران در اوج بلوغ  فکری درهم تنیدگی میان شخصیت و تماشاگر را به بهترین شکل ممکن انجام می‌دهد تا جایی که بیننده با هر تکان عاطفی از درون بغض می‌کند و جزیی از بازی می‌شود.

 

بازی‌های این فیلم مجموعه‌ای است بازی‌هایی مثال زدنی. فرهادی تعمداً لیلا حاتمی و پیمان معادی را با کاراکتر‌هایشان یکی کرده و نبض زندگی است تا شهاب حسینی غافل گیری بزرگ آیین فیلم باشد و ساره بیات در حضوری درخشان همان است که باید باشد و دختر فرهادی با نگاهی پرسش‌گر برگ برنده دیگری در این فیلم است.

چگونه می‌توان این اثر متفاوت جشنواره را دوست نداشت و در یک یادداشت کوتاه گنجاند!

 

 

درباره نویسنده :
حسام کاظمی
نام نویسنده: حسام کاظمی

کارشناس ارشد

نویسنده و منتقد ادبیات و سینما

همکاری با آکادمی هنر: از سال 89