اختصاصی

  • برندگان ونیز ۲۰۲۲ مشخص شدند، سهم پررنگ سینمای ایران در بخش های مختلف

    هفتاد و نهمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز شنبه شب با اعلام برندگان و مراسم اختتامیه به کار خود پایان داد. این جشنواره در ونیز ایتالیا از ۳۱ اوت تا ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۲ برگزار شد. مستند همه زیبایی و خونریزی (All the beauty and the bloodshed) به کارگردانی لورا پویترس برنده شیر طلایی برای بهترین فیلم در هفتاد و نهمین دو...

مرا به یاد داشته باش: حریم و امنیت یا سیاست

مجید رحیمی جعفری

در صحنه آغازین مرا به یاد داشته باش Remember Me یک رابطه عاطفی بین مادر و فرزند می‎بینیم که توسط یک دو رگه و یک سیاهپوست پاره می‎شود. مادر به ضرب گلوله جان می‎دهد تا ناامنی ایالات متحده نشان داده شود. حال ده سال گذشته و بازتاب این بی‎امنی‎ها قرار است در لوای مفهومی تزریق شود که در واقعیت در آستانه گذشت یک دهه است.

 

remember me

 

در  مرا به یاد داشته باش ساخته آلن کالتر چه دغدغه‎هایی برای پیش برد داستان داریم. ناامنی، سیگار، الکل، خودکشی، رابطه بد فرزندان، خانواده از هم پاشیده و مشکلات روحی آدمی. با پیش برد داستان متوجه می‎شویم که همه این مشکلات در فیلم وجود دارد. فضای این مکان نمونه جزئی از کل به مثابه ایالات متحده است. کشوری که با معضلات بی‎شماری دست و پنجه نرم می‎کند و شاید اگر زمان فیلم هم 2010 بود مشکلات اقتصادی هم بر آن افزوده می‎شد.

 

تیلور (رابرت پتینسون) پس از خودکشی برادرش سعی کرده است از خواهرش مراقبت کند. رابطه خوبی با مادرش داشته باشد. پس از درخواست هم خانه‎اش مبنی بر آزار دختر پلیسی که به ناحق با آن‎ها رفتار کرده است رفتاری اخلاقی پیش می‎گیرد. تیلور به عنوان شخصیت اصلی فیلم همان شخص معصومی است که در اخر باید قربانی شود. کسی که سعی دارد بند پاره شده خانواده را به هم گره بزند اما این جبر زمانه است که او را به سمت قربانگاه پیش می‎برد.

با شکافتن لایه‎های اثر متوجه می‎شویم فیلمساز ناامنی و مشکلات پیرامون خود را از مردمان و دولتمردان ایالات متحده نمی‎داند. در صحنه کلاس درس استاد کالج از تروریست صحبت می‎کند. اما صحبت استاد پیکان فکر ما را به سمت نتیجه سیاسی نمی‎برد. ما با جزء به جزء مؤلفه‎های پیش برنده یک درام خوش ساخت در مورد حریم و امنیت در خانواده‎ها جلو می‎رویم. برای مشکلات تیلور احساس تأسف می‎کنیم و امیدواریم تیلور بتواند بر آن‎ها فائق آید.

remember me 

پس تکلیف ناامنی، سیگار، الکل و هزار و یک مشکل دیگر در آمریکا چیست؟ سیاها، دورگه‎ها یا کسانی که هر آمریکایی به خود اجازه می‎دهد آن‎ها را تروریست خطاب کند. در اواخر داستان طوری همه چیز روبراه می‎شود که انگار دغدغه اصلی آمریکا همان مواردی است که نام برده شد. تیلور سیگار را هم ترک می‎کند و به سراغ کار در شرکت پدرش می‎رود. پدر به فکر خانواده است و آلی دوست تیلور هم که او را بخشیده است. اصل مطلب!!

شرکت پدر تیلور در کجا قرار دارد؟ مرکز تجارت جهانی. روزی که همه چیز عالی پیش می‎رود و تیلور تمام دست نوشته‎های خود را به ان‎جا می‎برد متوجه می‎شود پدرش در دوری آن‎ها عکس‎های خانوادگی را در مانیتور خود مشاهده می‎کرده است. چه روزی است؟ سه شنبه 11 سپتامبر 2001 روزی که تیلور به قربانگاه حادثه 11 سپتامبر رفته است!

در طول این مدت مرا به یاد داشته باش یکی از هوشمندانه‎ترین فیلم‎های بی‎شماری بوده است که در مورد حادثه 11 سپتامبر دیده‎ام. حادثه‎ای که پس از آن ایالات متحده چهره خود را عوض کرد تا گروهی را تروریست بخواند و شروع به کشتار کند. اما فیلم به بهترین طرز دراماتیک احساس مخاطب را به بازی می‎گیرد که سیاست ایالات متحده حق دارد قدرت خود را اعمال کند. مصداق جاری ساختن قدرت در نظریات گفتمان قدرت است. چه طور می‎توان جامعه‎ای ارام را ترسیم کرد که به دنبال حقیقت است. جامعه‎ای که می‎تواند حال اعمال قدرت را در جهان برقرار کند. 10 سال از یک ناامنی می‎گذرد و فیلم مذکور در سال 2010 در آستانه گذشت 10 سال از واقعه اصلی اکران می‎شود! به عقیده گراهام هولدرنس در کتاب سیاست تئاتر و درام سیاست یک درام نمی‎تواند فقط در متن آن محدود شود بلکه یک درام نیاز به فرم و کارکرد سیاسی نیز دارد.


 
درباره نویسنده :
دکتر مجید رحیمی جعفری

سوابق تحصیلی: دکتری تئاتر دانشگاه تهران – کارشناس ارشد ادبیات نمایشی با پایان‎نامه بررسی روابط بینامتنی در سینمای ایران (1390-1370) – مهندس تکنولوژی نساجی با پایان‎نامه تأثیر مُد در طراحی ماشین آلات.

 

عرصه فعالیت: مدیرمسئول مجموعة هنری آکادمی هنر / مدرس مقطع کارشناسی ارشد رشته های پژوهش هنر، ارتباط تصویری و تصویرسازی؛ مقطع کارشناسی طراحی لباس / طراح دو دوره سوالات کنکور کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد در رشته‌های طراحی لباس، ارتباط تصویری و تصویرسازی / منتقد و پژوهشگر هنر / تهیه کننده تئاتر / نمایشنامه و فیلمنامه‎نویس / عضو سابق  گروه پژوهشی نشانه‎شناسی هنر خانة هنرمندان ایران / دبیر اجرایی چندین همایش‎ علمی / همکاری با نشریات علمی-پژوهشی (همکاری در مقام داور فصلنامه جستارهای زبانی دانشگاه تربیت مدرس، روایت شناسی انجمن علمی نقد ادبی ایران) و تخصصی (از جمله فارابی و صنعت سینما)


نظریه ها: نظریه بیناجسمی / تئوریزه کردن نظریه بینارسانه در سال 1390 /  همکاری با دکتر حمیدرضا شعیری در تئوریزه کردن نظریه ناسرگی 1389

 

زمینه پژوهش: نشانه شناسی گفتمانی / بینامتنیت / نقد ادبی / جلوه‎های نمایشی / سینمای آمریکا / فشن آرت / ژانر / سینمای گرایندهاوس / ارتباط تصویری

 


دیدگاه‌ها  

+1 #1 Guest 1391-02-21 23:14
مرسی فیلمش سک شاهکار بود :roll:
نقل قول کردن

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

مطالب مرتبط

تحلیل سینما

تحلیل تجسمی

پیشنهاد کتاب

باستان شناسی سینما